Duurzaamheid

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en gaat een grote rol spelen in het klimaat van de toekomst. Wij zijn ons bewust van het belang van duurzaamheid en we nemen daarom ook op diverse manieren initiatief om ons steentje bij te dragen aan een gezond klimaat.

Bomen spelen een belangrijke rol in de klimaatverandering. Bomen halen de gifstoffen CO2 (koolstofdioxide) uit de lucht en op die manier helpen ze het broeikaseffect te verminderen. Hout is bovendien een milieuvriendelijke grondstof, dat heel makkelijk en vaak hergebruikt kan worden. Het snoeiafval uit het bos kan worden gebruikt voor het opwekken van energie.

Op onze locatie in Oldebroek beheren wij op dit moment een 24 hectare groot bos. Wij zorgen ervoor dat bestaand bos in stand gehouden wordt door goed onderhoud. Hiermee zorgen we dat de bomen optimaal kunnen groeien en zorgen wij voor balans tussen oude bomen en jonge aanplant.

Hieronder een aantal van onze duurzaamheidsinitiatieven op een rijtje.

Kaart Oldebroek
Kaart Overasselt

Wat doen we in onze gebouwen?

Al onze inspanningen op het gebied van duurzaamheid hebben er toe geleid dat onze accommodaties zijn voorzien van een energielabel A+++ en A++.

Onze locaties zijn allen voorzien van een laadpaal voor elektrische auto’s. Daarnaast zijn al onze locaties elektra neutraal door het gebruik van zonnepanelen:

  • Onze locatie in Overasselt heeft 69 zonnepanelen met een opbrengst van 26.910 Kwh
  • Onze locatie in Overasselt is voorzien van een powerwall accu van 60-80Kwh voor opslaan van de overcapaciteit aan opgewekte zonne-energie
  • Ons kantoor in Overasselt heeft 40 zonnepanelen met een opbrengst van ruim 11.200 Kwh
  • Onze locatie in Oldebroek heeft 106 zonnepanelen met een opbrengst van ruim 40.000 Kwh

De douches zijn voorzien van waterbesparende douchekoppen en de meesten werken met een druksysteem om het waterverbruik te beperken.

De Blokhutten, Boslodges en Boskapel zijn van het gas af en worden zo nodig verwarmd met een houtkachel. Door gebruik van thermostaat timers worden ruimtes die niet gebruikt worden direct in temperatuur teruggezet en worden ruimtes zoals gangen en slaapkamers nooit hoger verwarmd dan 18 graden.

De ketels op de locaties zijn recent vervangen door een cascade van HR ketels, die naar behoefte op en af schakelen.

De verlichting op onze locaties is allemaal voorzien van Led-verlichting. De verkeers-, sanitair- en interne ruimtes zijn voorzien van beweging sensoren op de verlichting om zo onnodig brandende verlichting te voorkomen en de sanitair units buiten zijn voorzien van transparante daken, waardoor verlichting minder vaak aan hoeft.

Alle ramen zijn op beide locaties voorzien van HR++ glas. De Groepsaccommodaties zijn vanuit de jaren 60 niet goed geïsoleerd. Inmiddels zijn op beide locaties de accommodaties voorzien van vloer-, dak- en spouwmuur isolatie.

Wat doen we in de bedrijfsvoering?

  • We werken zoveel mogelijk met lokale leveranciers zoals bakkers en slagers om onnodig vervoer tegen te gaan

  • Het afval wordt gescheiden ingeleverd en verwerkt door een afvalverwerker die minimaal MVO Prestatieladder niveau-4, CO2 Prestatieladder niveau-3 heeft en in bezit is van een ISO 9001 en 14001 certificaat

  • De schoonmaak middelen zijn 100% ecologisch, zijn milieuvriendelijk en ultrasnel biologisch afbreekbaar

  • De maaltijden worden ingekocht en bereid op basis van het doorgegeven aantal gasten dat komt (een week te voren). Hiermee voorkomen wij voedselverspilling

  • Het Buitencentrum heeft bijna 30 hectare natuur en bos in eigen beheer. Wij planten regelmatig bomen bij om zo bij te dragen aan het klimaat

  • Onze klimbossen zijn ecologisch gebouwd, zonder de bomen te beschadigen. Waarbij de bomen de ruimte krijgen om door te groeien

Het Buitencentrum

Wat doet ons bos aan CO2reductie?

Ons 25 hectare grote natuurterrein bestaat uit effectief 20 hectare bos. Een gemiddeld gezin in Nederland produceert 22,5 ton aan CO2 per jaar. Een hectare bos in Europa neemt ongeveer 300 ton CO2 per jaar op en dat staat voor 13 huisgezinnen.

20 hectare x 13 huishoudens aan CO2 compensatie per jaar = 260 gezinnen

Het Bos in Oldebroek neemt 6.000 ton CO2 op en dat staat dus voor 260 huisgezinnen dat wij aan CO2 per jaar compenseren.

Dit is volgens cijfers van klimaatcompensatie.nl en Milieucentraal.nl

Wist je dat…

De Blokhutten van Het Buitencentrum in Overasselt en de Bos lodges in Oldebroek zijn gemaakt van de Douglas hout en dat een deel van dit hout uit eigen bos komt? Ook de nieuwe bedden van Het Buitencentrum in Overasselt zijn gemaakt van Nederlands Douglashout.

Wij staan voor een duurzame samenleving! Doe je mee?