Het Buitencentrum Informatie over schoolkampen en het Covid-19 virus

Informatie over schoolkampen en het Covid-19 virus

Ook tijdens de corona tijd is het mogelijk om een veilig en verantwoord schoolkamp te organiseren. Afgelopen periode (jui – oktober 2020) hebben wij ruim 1.500 kinderen en ruim 200 begeleiders/docenten mogen ontvangen tijdens onze zomerkampen en schoolkampen. Naast deze mooie beleving is ook iedereen volledig gezond en virus vrij gebleven.

Docenten en begeleiders

Docenten en begeleiders zullen onderling 1,5 meter afstand moeten houden tot elkaar. Dat is in de praktijk prima te doen op onze ruim opgezette locaties.

Voor docenten en begeleiders die komen overnachten zorgen wij zoveel mogelijk voor aparte slaapkamers. In overleg kunnen er ook meerdere volwassenen bij elkaar op de kamer liggen. Wij zorgen er voor dat er ruim 1,5 tot 2 meter van elkaar af wordt geslapen. Het is natuurlijk belangrijk om de slaapkamers goed te luchten.

Advies: Neem zoveel mogelijk mensen uit je eigen team mee, die al met elkaar werken. Onze medewerkers/instructeurs helpen mee met de begeleiding, de instructie en ondersteunen waar nodig.

Kinderen

Voor kinderen die deelnemen aan een schoolkamp geldt het volgende:

  • Basisonderwijs: kinderen hoeven géén 1,5 meter afstand te houden tot elkaar en anderen.
  • Voortgezet onderwijs: kinderen hoeven géén 1,5 meter afstand te houden tot elkaar, wel tot volwassenen.

Kinderen kunnen dan ook gewoon met elkaar ingedeeld worden op de slaapkamers.

Maatregelen op locatie

In de accommodaties is op verschillende plekken een routing aangegeven en wordt je op verschillende plekken herinnerd om 1,5 meter afstand te houden.

Op plekken zoals het sanitair en in de keukens is duidelijk aangegeven met hoeveel personen je in een ruimte mag zijn.

Bij de ingangen van de accommodaties staan desinfectie pompjes. Bij de schoonmaak worden alle handcontactpunten extra behandeld.

Onze medewerkers dragen beschermingsmiddelen. De mensen in de keukens dragen mondkapjes en onze instructeurs dragen klimhelmen met een vizier tijdens de hoogte activiteiten en instructie.

Tip: Laat ouders hun kinderen brengen naar onze locatie in de vorm van een Kiss and Ride, zodat er géén tot minimaal contact is met ouders. Fijne bijkomstigheid is dat u bespaart op de vervoerskosten.

Tijdens het schoolkamp

Wij adviseren, net als in de protocollen van de zomerkampen, te werken in kampbubbels. Dit houdt in dat een groep kinderen het gehele kamp met dezelfde kinderen omgaat en zich niet mengt met andere kinderen of personen.

Binnen een kampbubbel hoeven kinderen en begeleiders géén afstand tot elkaar te houden.

Om het volledig veilig te houden, adviseren wij om alle activiteiten tijdens het schoolkamp op eigen terrein te houden en niet van het terrein af te gaan.

Tip: wij kunnen uitdagende activiteiten aanbieden op eigen terrein, denk een klimbos, outdoor lasergamen, boogschieten en nog veel meer. Dit kunnen wij in overleg afstemmen op uw eigen programma.