Een warm vuur tijdens een survival kamp zorgt voor een warme een gezellige omgeving. Het houdt ons niet alleen warm, maar het stelt ons ook in staat om voedsel te bereiden. Denk daarbij aan het maken van warme chocomelk en het poffen van popcorn. Daarnaast een een kampvuur een geruststellend gevoel tijdens donkere nachten in de wildernis. Maar een vuur opzetten kan een uitdaging zijn, zeker wanneer je geen ervaring hebt. In dit artikel lees je een aantal handige tips om je te helpen een vuur op te zetten tijdens je volgende survival kamp.

Selecteer de juiste plek

Het eerste wat je moet doen bij het opzetten van een vuur is ervoor zorgen dat je een veilige plek hebt gekozen. Het moet zich op voldoende afstand van welke voorwerpen dan bevinden zoals takken, bladeren, tenten of struiken. Om die manier voorkom je dat deze voorwerpen mogelijk in brand kunnen vliegen. Kies ook voor een open plek, zonder overhangende takken en dicht struikgewas. Dit zorgt voor een goede ventilatie en beschermt tegen onverwachte windvlagen.

Verzamel voldoende brandstof

Zorg ervoor dat je voldoende droog brandhout verzamelt. Het gebruik van nat hout zal niet alleen leiden tot het uitdoven van het vuur, maar kan het ook moeilijker maken om de vlammen aan de gang te krijgen. Zorg er daarom voor dat het hout dat je verzamelt droog is en vrij van vocht. De beste keuze is klein droog hout zoals takken, droog gras en bladeren.

Bouw je vuur goed op

Nadat je de juiste plek hebt gevonden en voldoende brandstof hebt verzameld, is het tijd om je vuur op te bouwen. Begin met het bouwen van een basis van droge takken of houtblokken, en plaats deze in een vorm van een tipi of wigwam met kleine stukjes brandbaar materiaal in het midden. Bouw hier vervolgens bovenop een piramide van kleine stukjes takken. Naarmate je de piramide hoger maakt, plaats je er meer groter hout op. Zorg ervoor dat er altijd voldoende zuurstof bij het vuur kan komen en dat het vuur niet te snel te groot wordt.

Gebruik de juiste ontstekingsmethode

Er zijn verschillende methoden om een ​​vuur te ontsteken, zoals een aansteker, lucifers of een vuursteen. Enkele andere methoden die kunnen werken zijn met behulp van een vergrootglas, batterij en staalwol of een lint van katoen dat is gedrenkt in was. Ongeacht welke methode je kiest, zorg ervoor dat je een veilige afstand bewaart van de brandstof of het vuur. Als je toch worstelt om het vuur te starten, probeer dan een andere methode of voeg meer klein materiaal zoals bladeren en takken toe.

Controleer en onderhoud het vuur

Zorg ervoor dat je tijdens het opzetten en onderhouden van het vuur altijd alert blijft op veiligheid. Laat het vuur nooit onbeheerd achter en zorg ervoor dat het volledig is uitgebrand voordat je gaat slapen of de locatie verlaat. Blijf alert op het weer en de wind en houd te allen tijde een blusmiddel in de buurt, zoals water of zand.

Wees voorbereid op het maken van een vuurkamp

Een vuur opzetten hoort bij een survival kamp en is dus een belangrijk onderdeel van het buitenleven. Het opzetten van een vuur lijkt misschien moeilijk, maar het is gemakkelijk als je weet waar je op moet letten. Kies voor de juiste plek, verzamel voldoende brandstof, bouw je vuur op en gebruik de juiste ontstekingsmethode. En vergeet niet om te allen tijde veilig te blijven en alert te zijn. Met deze tips ben je goed voorbereid op het opzetten van een vuur tijdens je volgende survival kamp.

Vuur maken bij Het Buitencentrum

Bij het Buitencentrum leren wij je graag hoe je een vuurkamp kunt maken. Met onze begeleiders gaan de kinderen aan de slag met het verbeteren van hun fire skills. Naast het maken van vuur zijn er ook andere soorten groepsaccommodaties en hebben we verschillende indoor en outdoor activiteiten voor kinderen. Zo bieden we naast ons uitgebreide survivalkamp ook andere activiteiten aan voor groepen. Denk daarbij aan een klimbos voor kinderen, bushcraft voor kinderen en een escape room kinderfeest. Ben je op zoek naar een van deze ervaringen of de rest van ons aanbod? Neem dan gerust contact met ons op.